DUHOVNA PRIPREMA ZA PUČKE MISIJE

Korizmeno-duhovna priprema za pučke misije u našoj župi

Svjedoci smo kako svakodnevno mnogi članovi naše župne zajednice prolaze kroz iskušenja i patnje duhovne i tjelesne naravi. Pozivamo vas, dragi vjernici, da se osobno uključite u molitvu ŽIVE KRUNICE i odricanjem od hrane PETKOM – POST O KRUHU I VODI kako bismo pred Gospodinom posredovali za milost osobnog obraćenja i žrtve za blagoslov i uspjeh pučkih misija koje će biti u našoj župi od 28. 4. do 5. 5. 2019. godine. Javite nam se i prijavite za molitvu žive krunice i primit ćete otajstvo darovano vama za molitvu.

Što su pučke misije?

Pučke misije su vrsta pobožnosti u Katoličkoj Crkvi.  Svećenik – misionar i propovjednik posjećuje određenu župu i boravi u njoj nekoliko dana s ciljem navještanja Radosne vijesti i duhovne obnove potičući vjernike na intenzivniji vjerski život.

Svakodnevno se slavi sveta misa s prigodnom propovijedi. Zajednički se održavaju predavanja i pobožnosti poput euharistijskog klanjanja, križnog puta i krunice.  Svećenici misionari pozivaju na obraćenje i promjenu dosadašnjeg načina života te omogućuju vjernicima pristup sakramentu svete ispovijedi.

Svećenici misionari sastaju se s raznim skupinama poput: mladih, članova molitvenih zajednica, umirovljenika, obitelji, djece, branitelja te obilaze i bolesnike po kućama.

Od samih početaka franjevaštva, franjevci su po primjeru sv. Franje i njegove prve braće obilazili gradove i sela navještajući Radosnu vijest spasenja. To su nadahnuće sv. Franjo i sva njegova braća prihvatili u poslušnosti prema Gospodinu Isusu i Njegovu pozivu koje je uputio svojim učenicima: ,,Idite po svem svijetu i navještajte Radosnu vijest spasenja svemu stvorenju” (Mk 16, 15).

Tako i danas svećenici franjevci djeluju i kao misionari pomažući vjernicima na putu obraćenja i vjernijeg življenja kršćanskoga poziva u duhu poticaja pape Franje: ,,Sveci iznenađuju, mijenjaju, jer njihov život poziva da iziđemo iz mirne i omamljujuće osrednjosti” (Radujte se i kličite, 138).

A tko su sveci i tko je pozvan na svetost?

,,Svetac je čovjek molitve, čija je potreba razgovarati s Bogom. To je netko tko ne želi biti ugušen u zatvorenoj nutrini ovoga svijeta te usred svojih nastojanja i svojega predanja, uzdiše za Bogom, izlazi iz sebe u slavljenju i proširuje svoje granice u kontemplaciji Gospodina” (Radujte se i kličite, 147).

Sveci su naši zaštitnici na nebu te zagovaraju za naše vjernije življenje kršćanskog života nasljedujući Isusa Krista. Uvijek možemo moliti njihov zagovor posebno se utječući zagovoru Posrednice svih milosti, naše Majke Marije.

Neka nas naša Majka Božja Molvarska zagovara i prati na putu pozvanosti na svetost!

 

 

© Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Molve | Dizajn: NiV