OTVORENA VRATA MARIJINA SVETIŠTA

OBJAVLJENO:

U našoj Župi Uznesenja BDM u Molvama, na uskrsni ponedjeljak 22. travnja, svečano je otvorena hodočasnička 2019. godina. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati i svečanost otvaranja hodočasničke godine predslavio je o. Miljenko Hontić, generalni definitor Reda franjevaca konventualaca u Rimu. U koncelebraciji su bili preč. Ljuban Škraba dekan Virovskog dekanata i župnik u Novigradu Podravskom, o. Đuro Hontić, gvardijan i župnik u Puli, o. Roko Bedalov, župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu, o. Željko Paša, DI, vlč. Ivan Munđar, župnik u župi Donji Mosti, vlč. Nikola Markušić, župnik u Novom Virju i domaći župnik i čuvar svetišta o. Zdravko Tuba.

U svojoj je propovijedi o. Miljenko naglasio: ,,Pitajmo se koliko prave životne radosti ima u našim srcima? Prava životna radost dolazi iz konkretnog susreta s Uskrslim Kristom… Unatoč tomu što su ga slijedili, apostoli su teško mogli prihvatiti govor o tome da Isus Krist mora trpjeti, da mora biti ubijen i da će treći dan uskrsnuti… Oni su i povjerovali da je Isus Krist Mesija, ali imali su jednu svoju viziju kakav Mesija treba biti… Često je tako i u našem životu… Htjeli bismo da bude onako kako smo zamislili i kako mislimo da je dobro. Za razliku od apostola, za razliku od nas vidimo žene (spomenute u evanđelju) koje su bile drugačije. One su bile pažljive na sve ono što je Isus govorio, što je Isus činio. Probajmo se sjetiti Blažene Djevice Marije. Više puta evanđelje govori kako je Ona o svemu tome što je doživljavala, što je vidjela, što je čula, razmišljala, prebirala u svome srcu. To je ispravan stav kršćanina vjernika: nastojati biti otvoren Božjem govoru, Božjoj riječi, nastojati ponizno prihvatiti i da ne razumijem, prihvatiti i da smo grešni, ali dati se voditi od Gospodina, biti pozorni na Njegovu prisutnost u našem životu… To potpuno predanje, potpuno vjerovanje Gospodinu da će On izvesti sve na dobro… Želim danas svima nama reći da se ne bojimo potpuno otvoriti svoje srce Bogu. Upravo danas na ovaj Uskrsni ponedjeljak kada se ovdje u Molvama otvara proštenišna godina zamolimo nebesku Majku da Ona bude naša Pratilja na životnom putu. Njoj povjerimo svoje živote, Njoj povjerimo svoju obitelj, Njoj povjerimo ovo naše društvo, politiku, sve ono što živimo. Neka nas Ona kroz sve to vodi, a mi gledajmo Njezin primjer. Uvijek se pitajmo kako bi Marija postupila u tom datom trenutku. I čuli smo kada čovjek to prihvati, kada se dade voditi od Boga onda se događa taj susret a u tom susretu nas Uskrsli Krist daruje i govori kao što je rekao ženama: ‘Ne bojte se! Radujte se!’ To su darovi uskrsnuća i to je ono što svaki vjernik treba odražavati u svojem životu.”

Današnji svjedoci Krista Uskrsloga i primatelji Njegovih milosti, poput žena pred otvorenim grobom, bili su župljani ove župe uz hodočasnike iz Župe sv. Antuna Padovanskog i sv. Maksimilijana Kolbea iz Zagreba.

U župi su bile još dvije svete mise. U 9.00 sati kod zavjetne kapelice u kojoj je čudotvorni kip Majke Božje Molvarske predslavio je o. Đuro Hontić. U 19.00 sati svetu je misu predslavio o. Miroslav Štuban. Vanjski dio svetišta zavjetne kapelice zasjao je novim sjajem. Obnovljen je i uređen za sve koji će hodočastiti i u tišini okrilja svetišta približavati se Gospodinu i Njegovoj Majci.

Otvorenje hodočasničke godine pokazuje nam da su vrata Marijina svetišta i crkve Uznesenja BDM širom otvorena za svakog hodočasnika. Upućuju nas Marijinu otvorenom srcu za svakoga od nas – Njezino dijete koje prima u svoj zagrljaj, kojega ljubi, razumije i vodi svome Sinu, Pobjedniku nad smrću, prisutnom u euharistiji, darovanom u sakramentima u kojima nas obasiplje svojim milostima. Uđimo u crkvu, Marijino svetište, u Srce Majke koja nas ljubi i hodočasteći joj prepustimo se Njezinu zagovoru.

Skip to content