4. SALON VJERSKE FOTOGRAFIJE MOLVE – 2014.

OBJAVLJENO:

U petak 10. listopada u galeriji Molvarskog likovnog kruga, otvorena je izložba fotografija pod nazivom 4. Salon vjerske fotografije, Žena majka i vjera. Izložba je to vjerske fotografije koju priređuju „Molvarski likovni krug“ Molve i Župa UBDM iz Molva već četvrtu godinu za redom. Salon u svojim propozicijama nudi foto umjetnicima da svoje radove prijave na dvije zadane teme, a to su: tema A – Žena majka i vjera i tema B – Vjerska fotografija.
Na ovogodišnji natječaj je pristiglo ukupno 86 fotografije u dvije teme od 14 autora, 33 fotografije u temi A i 53 u temi B, a ocjenjivanje fotografija je obavio Ocjenjivački sud Salona 5. listopada 2014. godine u sastavu: Krunoslav Heidler – predsjednik FKK „Drava“ Đurđevac, predsjednik Ocjenjivačkog suda; Zdravko Šabarić, slikar i fotograf – član; Đuro Grčić, fotograf – član. Ocjenjivački sud je za izlaganje odabrao 33 fotografije u temi A i 53 u temi B te je dodijelio i sljedeće nagrade za fotografije:
Tema A: Žena majka i vjera

1. Tiha noć – Mirjana Porupski, FK Zagreb (prva nagrada)
2. Vjernica – Željko Car, FKK „Drava“ Đurđevac (druga nagrada)
3. Jezu, ufam Tobie! – Anita Mandić, samostalna autorica Pečuh-Mađarska (druga nagrada)
4. Do nogu Gospodinovih – Verica Pandžić, samostalna autorica Zagreb (treća nagrada)
5. Pokora – Anita Mandić, samostalna autorica Pečuh-Mađarska (treća nagrada)
6. Molitva – Berislav Vrkljan, FK Osijek (treća nagrada)
7. Pri raspelu – Marija Stipan, MLK Molve, Koprivnica (pohvala)
8. Hvala, Majko – Vesna Špoljar, FK Zagreb (pohvala)
Tema B: Vjerska fotografija
1. Vjera – Vesna Špoljar, FK Zagreb (prva nagrada)
2. Zračeća milost – Elvir Tabaković, samostalni autor Paring-Njemačka (druga nagrada)
3. Večernja misa – Željko Car, FKK „Drava“ Đurđevac (druga nagrada)
4. SMS – Ivan Ranogajec, FK Osijek (treća nagrada)
5. Venite adoremus – Elvir Tabaković, samostalni autor Paring-Njemačka (treća nagrada)
6. Dođi Isuse, čekamo te! – Anita Mandić, sam. autorica Pečuh-Mađarska (treća nagrada)
7. Uspomena – Akoš Kollar, samostalni autor Pečuh-Mađarska (pohvala)
8. Čežnja za Gospodinom – Mirjana Porupski, FK Zagreb (pohvala)
Izložba je izazvala veliki interes publike, koja je to potvrdila i svojom nazočnošću na otvorenju. Neki od nagrađenih fotoumjetnika su i osobno nazočili otvorenju Salona te se pohvalno izrazili za organizaciju i postav izložbe. Muzičkim nastupom program otvorenja upotpunili su Matej i Katica Ištvan iz Molva izvevši dvije sakralne pjesme. Na otvorenju je sve posjetitelje pozdravio predsjednik MLK-a Vladimir Ivančan, upoznavši nazočne s radom i aktivnostima MLK-a, a o samom Salonu i pristiglim radovima govorio je Zvonimir Ištvan, član organizacijskog odbora Salona. Izložbu je biranim riječima otvorio načelnik Općine Molve. Uz spomenute, nazočnima su se s nekoliko prigodnih rečenica obratili i predsjednik Ocjenjivačkog suda, gospodin Krunoslav Heidler iz Đurđevca, prof. Đuro Franković i gospođa Milica Klaić iz Pečuha te fra Filip Musa, župnik molvarski. Uz izložbu je izdan prigodni katalog na osam stranica, a izložba se može razgledati do 31. listopada 2014. godine. Realizaciju ovogodišnjeg Salona su pomogli: Foto „Milan“ vlasnika g. Milana Fukera iz Koprivnice za izradu fotografija, tiskara „Brzi“ iz Kloštra Podravskog za izradu kataloga izložbe, g. Tvrtko Zelić iz Zagreba-autor logotipa Salona, tvrtka „Prozirni namještaj“ d.o.o.-plakete, gđa. Nataša Šiljović i g. Nikola Uroić iz firme Laudato, Zagreb-diplome, g. Đuro Jaković i g. Petar Lončar, članovi MLK-a tehnička realizacija. Svim navedenim veliko Hvala. Posebna pak zahvala ide pateru Tomislavu Glavniku, dosadašnjem molvarskom župniku za podršku i tehničku realizaciju dosadašnjih 4 Salona vjerske fotografije.

Priredio: Zvonimir Ištvan

Nagrađene fotografije:

Skip to content