IZABRAN NOVI MINISTAR PROVINCIJAL HRVATSKE PROVINCIJE SV. JERONIMA FRANJEVACA

OBJAVLJENO:

Izabran novi provincijalni ministar Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca 

Josip Blažević

Redoviti provincijski kapitul Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, na svojoj trećoj sjednici, koja je započela u ponedjeljak, 12. ožujka u 15 sati molitvom Srednjeg časa i zazivom Duha Svetoga, izabrao je za provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića.

Fra Josip Blažević rođen je 16. ožujka 1969. godine u Šiškovcima pored Vinkovaca. U Red franjevaca konventualaca stupio je nakon završetka srednje škole i odsluženja vojnog roka 1988./89. godine.

Prve redovničke zavjete položio je 25. kolovoza 1991. u Cresu, a svečane 4. listopada 1994. u Zagrebu.

Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine. Za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup i metropolit, 29. lipnja 1996. godine u Zagrebu. Od 1996. do 2000. godine vrši službu župnoga vikara u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu. Od 2000. godine nastavlja poslijediplomski studij na Papinskom sveučilištu „Gregoriana“ u Rimu. Licencu iz fundamentalne teologije postigao je 2002. godine s temom Vjera kao terapija. Sučeljenje kršćanskoga gledišta i nauka Sri Sathya Sai Baba. Na istom sveučilištu nastavlja doktorsku disertaciju dok nije zbog postoralnih potreba u Provinciji 2003. premješten na službu župnoga vikara u Župu Bezgrešnoga Srca Marija u Vinkovce. S najvišom ocjenom (summa cum laude) doktorirao je 2009. godine na spomenutom sveučilištu s temom Iskustvo ljudskoga tijela u međukulturalnome kontekstu. Kritičko sučeljavanje teorija o „energijskim centrima“ (čakrama) i filozofsko-teoloških spoznaja Maxa Schelera i Karola Wojtyle.

Ravnatelj je Centra za međureligijski dijalog „Hrvatski areopag“. Autor je više knjiga: Proroci Novog dobra, Sai Baba i/li Isus Krist, Joga i kršćanstvo, Sve što katolik treba znati o reikiju, Halloween – poganstvo staro i novo te enciklopedijskog priručnika New age i kršćanstvo. Organizator je simpozija, seminara, studijskih putovanja te urednik više zbornika radova. Bio je duhovnik zagrebačke podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere, član Etičkoga povjerenstva Psihijatrijske bolnice Vrapče itd.

Od 2006. godine vrši službu magistra klerika i sudjeluje u radu uprave Provincije, a 2010. godine izabran je za vikara Provincije.

Dana 12. ožujka 2014. godine na Redovitome provincijskom kapitulu izabran je za provincijalnoga ministra Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca.

Skip to content